сексуално здравље

Да ли претходни проблеми са пилулом искључују ХРТ?


сексуално здравље Да ли претходни проблеми са пилулом искључују ХРТ?
Anonim

Питање

Имам питање у вези ХРТ-а. Ја сам био за скенирање костију. Резултати показују нормалну густину костију у пределу кичме и кука, али само на правом месту.

Лекар је прописао Еллесте Дует 2 мг. Док сам читао брошуру постао сам забринут због нежељених ефеката који се односе на дубоку вену тромбозу.

Пре много година морао сам да сишем са пилуле, јер сам развио бол у задњим ногама као резултат узимања. Да ли је зато забринут због узимања ХРТ-а?

Одговор

Велики део дискусије о употреби и безбедности ХРТ-а се односи на балансирање ризика.

Проблем је што иако је ово прихватљиво уопштено, када се расправљамо о сопственом здрављу, чак и избалансирани ризици се осећају непријатно.

ХРТ свакако има заштитни ефекат против развоја остеопорозе, али жене које имају личну или породичну историју дубоке вене тромбозе (ДВТ) или плућне емболије, тешке варикозне вене, гојазност, недавне операције или трауме сматрају се да имају предиспозивни ризик од ДВТ и саветовали да не узимају ХРТ.

Не постоји начин да се каже шта је узроковало бол у задњим ногама када вам је прописана орална контрацептивна пилула.

Јасно је да је ваш ГП у то време мислио да постоји веза и то је забрињавајуће.

Мислим да ово морате пажљиво разговарати са својим ГП-ом и такође размотрити да ли се у вашем случају примењује било који од других предиспонирајућих ризика.

На крају, можда ћете и ви и ваш лекар да изаберете нехормонално решење за вашу благу тежњу ка развоју остеопорозе.

Искрено Ваш

Медицински тим

Лекари Савет